Pagina's

zondag 25 september 2011

Fika time - nieuws uit Zweden


Velen onder jullie vroegen mij al in vorige berichten, hoe het nu was met Victoria ginds in Zweden.  Wel beste blogvriendinnen, het gaat heel goed met haar, ondertussen heeft zij al vele nieuwe vrienden, niet alleen zweedse studenten maar ook Poolse, Amerikaanse, Duitse, Nederlandse...

De erasmusstudenten hebben allen hun verblijf (éénpersoonskamer) in een gezamelijk appartementenblok, en zij komen geregeld samen voor allerhande activiteiten. 

Blijkbaar is de universiteit van Linnaeus goed georganiseerd en worden hun erasmusgasten ook goed opgevangen, elke weekend wordt er een uitstap georganiseerd naar een museum, meer, stadje of andere bezienswaardigheid. 

wish tree of Yoko Ono
wish wall   

Ook de natuur is overal aanwezig, bossen bedekken meer dan de helft van Zweden, in sommige ervan leven nog wolven.  De natuur moet je voelen, ruiken, proeven en horen.    Växjo bevindt zich in de provincie Smäland, de mooiste provincie van Zuid Zweden.  Vooral ook bekend om de vele en grote meren, bij mooi weer gaat Victoria elke zondag rond het meer joggen en nadien met de anderen studenten wordt er een grote picknick of barbecue georganiseerd aan het meer...Je ervaart er de stilte van de oude eikenbomen, en de geur van de naaldbomen en de meren nodigen je uit om even te rusten bij het kabbelende water of even een duikje te nemen (alleen bij warm weer).

Bij koud of slecht weer (voor hun op zondag) wordt het Fika time, het is een equivalent van wat Afternoon  high tea  is voor de Engelsen, een koffie of thee-namiddag met gebak, waar mensen bij elkaar komen, meestal bij iemand thuis.   Daar wordt er uren gekletst en koffie gedronken.  Ook jongere mensen houden zich aan deze "Zweedse" traditie.

oude burcht
Het studeren gebeurt in de week maar dan wel heel intens, van 's morgens 9 uur tot 19 uur 's avonds.  De avonden in de week worden gebruikt om te werken aan projecten, meestal alléén of soms in team.  Deze universiteit is vooral gekend voor haar kennis en vooruitgang in de wereld van de informatica .  Hier wordt er zelden nog gewerkt met getekende plannen of maquettes, maar worden deze via ingewikkelde tekenprogramma's voorgesteld in o.a. 3-D. 
Dit was ook één van de redenen, dat Victoria haar voorkeur uitging naar deze universiteit,  zij kon ook kiezen tussen o.a. Valencia en Californië, maar toch opteerde zij voor het koude  maar progressieve Zweden.


Ondanks het drukke leventje ginds in Zweden mist zij vooral haar vriendje, haar kat Knorretje en haar ...mama.  En ook vooral het lekkere eten van hier, want blijkbaar blijft België vooral op gebied van eten, toch wel een echt luilekkerlandje en dat nog altijd...zonder regering  :-)


En ook ik mis mijn lieve dochter nog elke dag, maar ik ben ook heel gelukkig dat zij het daar goed stelt en dat ik haar binnen enkele maanden  terug zal zien, want met Kerst zijn wij daar ook ginds in Växjo (wordt uitgesproken als Vekre), en dan houden wij onze Fika time...heel lang...

Liefs, adjö
Marieke

22 opmerkingen:

 1. Wat geweldig dat ze het zo naar haar zin heeft. Een mooi logje over Zweden. Ik kan me voorstellen dat je daar heel graag Kerst wil vieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat het zo goed gaat daar met je Dochter.Een mooi land en wat leuk dat jullie daar kerst gaan vieren.
  Lieve groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige foto's!

  En wat een mooi vooruitzicht dat je daar met de kerst naar toe gaat.

  Lijkt mij heel bijzonder daar de feestdagen door te brengen, gezellig met je dochter.

  Lieve groet,

  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel fijn dat het goed gaat met haar...mooie post !!! fijne week liefs van mij...xxx..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het moet toch wel een geruststelling zijn dat je dochter het goed maakt in Zweden. Maar volgens mij mag het voor jou morgen al kerst zijn, zodat je haar weer ziet ;-)
  Lieve groetjes,
  Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een goede berichten en een stralende foto's. Dit moet jou toch ook goed doen. Leuk dat ze zo geniet. Mijn dochter denkt er ook aan om een jaartje in het buitenland te studeren. Kan ik er nu al aan gaan wennen.

  Lieve groet en fijne week!
  Alma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Im so glad to hear your daughter is doing well.I think its just wonderful to have friends from all over the world.

  Happy new week ahead to you!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. fijn zulke berichten te lezen en wat een prachtige foto,s zeg.
  maar het is dan ook een schitterend land

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fijn hoor,dat ze het daar zo goed doet en het zo naar haar zin heeft.
  Mooie foto's ook.
  En het duurt niet zo heel lang meer,en dan kun je haar weer zien.
  Leuk vooruitzicht dus.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als het goed gaat met je kind, gaat het toch ook goed met jou.

  Oh, wat zou ik daar nog graag eens naar toe gaan. Die prachtige natuur.

  Liefs uit het Antwerpse.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heerlijk dat het goed met haar gaat ze vermaakt zich daar prima .... en het is er zo mooiiiiii.... ja dat gemis is altijd erg maar lekker opvullen met foto,s, bellen, internetten.... fijne week lieve groet rosita

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuke post Marieke, fijn dat het goed gaat met je dochter en dat maakt het gemis minder pijnlijk. Leuke foto's en leuk dat je ons bij praat over haar.

  Fijne dag
  Liefs
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat mooi voor haar en jullie dat het zo goed met haar gaat!! mooie foto's en binnenkort gaan jullie daar kerst vieren wat geweldig!!

  Fijne week!
  Lieve groetjes Michelle

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Marieke,
  Wat heerlijk dat je dochter het zo goed naar haar zin heeft, dan ben je toch net iets minder bezorgd... Zweden vond ik ook zo mooi, althans wat wij ervan gezien hebben... We hebben twee jaar geleden een vlot gebouwd en daarmee op de rivier Klarälven gevaren... Ongeveer 100 km in 5 dagen tijd. Heerlijk was dat, gewoon lekker met de stroom meevaren... Prachtige omgeving.. Echt van genoten hebben we...
  Dus ik ben blij voor Victoria, dat zij ook tijd heeft naast haar studie, om van al dat moois te genieten.
  Ik wens jou nog een heel fijne dag toe,
  Groetjes,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ben blij voor je dat ze het daar zo naar haar zin heeft. Fijn voor jullie dat je met kerst dan toch weer even samen bent. Groetjes Dicky

  BeantwoordenVerwijderen
 16. wat geweldig dat je dochter het zo naar haar zin heeft !!
  En wat is zweden toch een prachtig land !!!En een hele mooie vooruitzicht voor jullie om samen kerst te vieren.Mooie post Marieke.
  lieve groet elly.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. fijn te lezen dat het goed gaat met Victoria en dat ze het ook erg naar haar zin heeft! wat een belevenis voor haar en een ervaring die ze nooit meer zal vergeten, fijn dat jij haar die kans geeft en haar steunt ook al heb je het daar zelf soms best even moeilijk mee.. ik herken het..
  tel maar lekker af want voor je weet zit je met je dochter onder de kerstboom Växjo te houden!

  lieve groetjes, Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hey leuk om te lezen over je dochter in Zweden en alle tradities daar! Ik kan me voorstellen dat je haar mist, maar wel een fijn idee dat ze al veel vrienden heeft gemaakt en geniet! Nog even en je kunt er ook heen, leuk!!
  Liefs Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Marieke,
  Daar ben ik nog even weer.
  Ik heb de give away van jou vanmiddag ontvangen.
  Het zag er prachtig uit en...er waren geen beschadigingen, dus alles is goed overgekomen. Gelukkig maar...ik ben er heel blij mee, want hij is in het echt nog mooier!!!.
  Lieve Marieke, nog hartelijk bedankt. Ik maak nog wel een mooie foto en...die zie je bij de eertvolgende post van mij.
  Lieve groetjes, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat fijn om te horen dat Victoria het zo naar haar zin in heeft in Zweden; een bijzondere ervaring! Kan mij wel voorstellen dat je haar erg mist, maar gelukkig heb je iets om naar uit te kijken (al duurt dat nog wel even...)

  Fijne avond. Lieve groet, Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Leuke post!
  Super dat het daar goed met haar gaat en zij het naar haar zin heeft.....
  Wat leuk dat jullie met de kerst naar haar toe gaan, dat wordt vast een heel bijzondere tijd!
  Een fijne week,

  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Dear Marieke,thanks for stopping by today,always nice seeing you my friend.

  BeantwoordenVerwijderen